Skip to content

5 formes d’entrenar la teva oïda cada dia

5 formes d’entrenar la teva oïda cada dia

La capacitat auditiva és una de les eines imprescindibles per als músics. Els grans professionals tenen una oïda sensible als sons, les notes i les variacions que succeeixen durant una interpretació. Poques són les persones que neixen amb una oïda perfecte i com a totes les coses, darrera de la gran capacitat auditiva dels músics professionals hi ha hores i hores d’entrenament auditiu.

El professor d’Educació Auditiva del Grau de Producció de Música i So per a la Indústria de l’Entreteniment, David Garcia, ens explica 5 passos amb els quals podem entrenar cada dia la nostra oïda.

A) Escolta activa

És una de les pràctiques més importants per millorar la qualitat de la nostra percepció auditiva. Quan escoltis música on sigui, en comptes de simplement gaudir-la i escoltar-la de forma passiva, posa’t el repte de fer-ho com un entrenament. Adopta una actitud d’escolta activa. Valora i compara el que estàs escoltant a nivell de freqüència, intervals, ritme, melodia, etc… En resum, a tots els nivells.
És necessari mantenir aquesta actitud mentre s’escolta per saber què està passant musicalment i analitzar i trobar els elements harmònics de la cançó, els elements melòdics, l’escala, diferenciar els instruments, el ritme, etc.
Compara i analitza cançons entre elles. Si aconsegueixes identificar i posar nom als diferents elements que formen part de cada cançó, és molt més fàcil aprendre d’elles.

B) Cantar

Canta sempre que puguis, ja sigui exteriorment o interiorment. Prova de fer-ho mentre realitzes tasques del dia a dia.
Practica cantar tots els intervals, harmonies i frases rítmiques que escoltes. També pots fer-ho mentre practiques tocar una cançó amb un instrument. Per exemple, si intentes treure els acords d’una cançó a través d’un instrument, prova també de cantar-los.

C) Improvisar i participar en Jam Sessions

L’art de la improvisació, ja sigui en grup o de manera individual, ens demana adaptar-nos a la peça musical per reconèixer els acords que van sonant i les escales que necessitem per adaptar la nostra música a la resta del grup.
Practica tocar un instrument o cantar de forma improvisada i en grup. És un exercici que a més requereix fer-ho a temps real!

D) El gimnàs de l’oïda

Fins ara hem parlat d’entrenar de manera casual a escoltar la música que estigui sonant o que estiguem tocant, com una actitud complementària que hem de tenir sempre activa com a músics. No obstant, també hem de tenir en compte que hi ha exercicis específics per millorar la nostra capacitat auditiva musical que cal que no oblidem de fer de manera regular. És com portar l’oïda al gimnàs. Un exemple seria la realització d’exercicis de dictats rítmics, melòdics i harmònics.
L’oïda és com un múscul, i s’ha d’entrenar com els altres!

F) Transcriure

Sempre que tinguem ocasió, és bona idea fer l’exercici de transcriure cançons i treure tots els elements que puguem: acords, melodia, ritme, i saber identificar tot el que forma part d’una peça tant a nivell harmònic, com melòdic i rítmic. Això ens obliga a pensar sobre la cançó o la peça en concret i a concentrar-nos per identificar totes les seves parts.

Més notícies

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!