Les empreses comencen a adoptar noves tendències que marcaran el sector dels videojocs en els propers anys. Una d’elles que planteja àmplies oportunitats de futur són les competicions de videojocs conegudes com eSports. Segons, el Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs 2016, la popularitat creixent d’aquestes competicions, la dimensió del seu mercat i la seva perspectiva de creixement -a una taxa anual del 40%-, fan que cada dia es posicionin més com un fenomen d’oci estratègic.

Quant al mercat dels eSports, el Llibre Blanc destaca que l’any 2015 va generar 325 milions de dòlars d’ingressos, creixent el 67% respecte a l’any anterior. Es preveu que pugui superar els mil milions, l’any 2019. Peter Moore, Director creatiu d’Electronic Arts i un dels màxims gurus mundials de l’eSport va pronosticar a la darrera edició del Gamelab 2016 que en 10 anys una final d’eSport seria més important que la del Superbowl, tant a nivell d’audiència com d’inversió publicitària de les marques. Els principals actors d’aquesta nova tendència són: les Lligues, els Publishers, els Canals, els Esdeveniments, els Clubs Esportius i les Marques. Les relacions entre ells solen ser molt circulars, obrint un gran ventall de possibilitats.

Quin és el rol d’aquests actors? Les Lligues són les comunitats en línia de competició que ofereixen la infraestructura necessària perquè els equips competeixin i les marques obtinguin visibilitat; els Publishers són els encarregats de fer arribar la competició als consumidors; els Canals, a través de la plataforma Streaming, mostren als seus seguidors els avenços del dia a dia i també, donen difusió a grans cites com les lligues en línia o esdeveniments presencials; els Esdeveniments, organitzats per plataformes de competició o per publishers, els Clubs Esportius, organitzacions esportives que s’encarreguen de formar equips de jugadors professionals en diferents videojocs i les Marques, cada cop veuen més atractiu aquest mercat i estan començant a invertir. Un exemple ben recent és l’adquisició per part de Mediapro, una empresa líder en el sector audiovisual europeu, de la major part d’accions de la Lliga de Videojocs Professional de Fandroid Entertainment S.L. Una clara aposta d’aquesta gran companyia pels eSports, un dels mercats que més creixement ha generat durant els últims anys.

Els eSports, un mercat amb molt futur

Els òptims resultats de negoci dels eSports garanteixen bones oportunitats per als estudis de desenvolupament. A Espanya existeixen diferents empreses que en l’actualitat aposten pel desenvolupament de productes que pretenen convertir-se en eSports és el cas de Digital Legends, Mercury Steam, PixelCream Studio, Mechanical Boss, entre altres. Tot i que la producció d’aquest tipus de producte per a una empresa incipient pot ser en principi inabastable; si s’associen amb els partners correctes, ja establerts en el sector, que inverteixen en el producte i li donen visibilitat, pot arribar a ser una gran oportunitat per als petits desenvolupadors. A més, la flexibilitat dels estudis de desenvolupament petits afavoreix una adaptació més ràpida a un mercat tan canviant i una relació més directa amb el feedback de l’usuari.

En definitiva, els eSports són un mercat amb molt futur, on moltes de les regles estan encara per escriure, per tant, ser pioner en aquest tipus de contingut pot ajudar a consolidar-se en un mercat que any rere any creix a passos agegantats.

Coneix aquesta i altres innovadores tendències que estan marcant la indústria del videojoc, consultant el Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs 2016.