Skip to content

Foley, els efectes de so analògics per a la indústria audiovisual

Foley, els efectes de so analògics per a la indústria audiovisual

Sabies que el dissenyador de so Ben Burtt va recrear més de 800 sons per a les pel·lícules de Star Wars, per a poder-los adequar a objectes i criatures?

Des de l’aparició del cinema sonor, no només la veu si no també el so ambiental, han sigut clau per transmetre a l’espectador la sensació immersiva d’estar dintre l’escena i compartir l’espai amb els actors. Per fer això de manera controlada, la indústria del cinema ha desenvolupat maneres de crear tota mena de sons en un estudi amb objectes corrents. Però aquesta pràctica és més antiga que el cinema mateix, ja que arriba a les produccions audiovisuals heretada dels serials radiofònics.

 

Alguns dels exemples més clàssics són:

  • 2 meitats de cocos per simular els galopar dels cavalls
  • Un clauer amb claus metàl·liques per simular un vidre que es trenca
  • Cinta magnètica per simular passes sobre gespa
  • Sabates sobre diferents superfícies per tota mena de passos
  • Un paper enrotllat doblegat per simular un rifle
  • Una planxa metàl·lica pel soroll dels trons

I molts més …..

Els efectes de sala, o també anomenats Foley en honor a Jack Donovan Foley ( que a partir de 1927 va desenvolupar i dissenyar moltes de les tècniques de creació de sons que encara s’utilitzen avui en dia), parteixen de la necessitat d’enregistrar en post producció sons que no han sigut recollits pels micròfons en el moment del rodatge de l’escena, ja sigui per errors o per ser massa subtils per als micròfons d’ambient. Poden ser claus, portes, el fregament de la roba, passes, soroll de vehicles i qualsevol altre so que sigui necessari per dotar a l’escena de l’ambientació adequada i que el paisatge sonor sigui coherent amb les imatges i les accions que l’espectador està veient.

Per altra banda, hi ha un ús molt més creatiu dels efectes Foley, i és el de dotar de rellevància especial a certes accions que necessiten d’anar acompanyades d’un so exagerat per destacar la seva importància. Poden ser sons característics de moments d’acció, com els xiulets dels cops de peu i cops de puny, el so de carregar un rifle, trets, etc… Poden ser sorolls que evoquin misteri com grinyolar de portes, cruixir de mobles, efectes atmosfèrics, i en definitiva tot allò que sigui necessari per transmetre a l’audiència l’emoció adequada a cada moment.

Avui en dia, en ple segle XXI, es pot pensar que l’art dels efectes de so analògics ha sigut totalment substituït per la creació de sons digitals, però no és en absolut cert. Molts dels efectes sonors que formen part de les llibreries de sons, estan creats de manera clàssica i analògica. I si bé és cert que molts estan tractats i manipulats digitalment, i que el programari actual permet crear sons purament digitals, encara són molts els artistes sonors que parteixen de la gravació de sons amb tècniques clàssiques abans de passar a la transformació i modificació en un entorn digital.

El món del Foley, sens dubte, ha permès que l’experiència en un entorn audiovisual sigui molt més realista i immersiva. Us animem a que investigueu i descobriu aquesta faceta analògica del so per a la indústria de l’entreteniment.

Més notícies

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!