En el marc del Gamelab 2016, l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI-UB) ha lliurat el prestigiós Premi Llegenda a David Braben, reconegut desenvolupador de videojocs i creador de la saga Elite, un dels jocs més influents de la història. La seva obra mestra va ser aquest simulador espacial que va revolucionar la indústria del videojoc amb l’ús de gràfics 3D wireframe amb eliminació de línia oculta.

El director acadèmic de ENTI-UB, Óscar Garcia Pañella, ha estat l’encarregat de conduir l’acte de lliurament del guardó que homenatja els més de 30 anys de carrera de Braben en la indústria dels videojocs. Segons Garcia Pañella, aquest erudit de la indústria gamer va ser “pioner” en el desenvolupament de videojocs a principis dels 80. La seva gran fita: ser capaç d’utilitzar ordinadors amb molt poca memòria RAM per desenvolupar videojocs amb universos molt extensos com és el cas d’Elite. Ho va fer generant el contingut del joc en temps real, cosa que, tal com afirma Garcia Pañella: “té una complexitat des del punt de vista de programació espectacular“.

David Braben ha confessat que va tenir molta sort en els seus inicis perquè va coincidir amb el sorgiment de la indústria. Ara, assegura el guru, “és un sector massiu”. Malgrat això, aclareix: “tots els avenços que sorgeixen com la realitat virtual fan que sigui un moment meravellós per incorporar-se al sector”.

Braben va donar els seus primers passos en un incipient món dels videojocs quan només era un adolescent. Als 20 anys es va fer un nom en la indústria en crear el mític joc Elite, les versions i seqüeles li han donat recorregut fins a dia d’avui. El 2015, Braben i el seu equip van llançar l’últim èxit de la saga Elite, “Dangerous“, que ha aconseguit vendre gairebé un milió i mig d’unitats a tot el món.

Entre les altres aportacions que Braben ha fet al món dels videojocs, a través de la seva companyia, Frontier Developments destaca les sagues com Dog’s Life, diverses parts de RollerCoaster Tycoon o jocs basats en Wallace i Gromit, de l’important estudi d’animació anglès, Aardman Animations.

A part dels títols, amb els quals, milions de persones al món han passat entretingudes estones de joc, Braben va desenvolupar el 2012 la Raspberry Pi, un ordinador de placa reduïda per fomentar l’alfabetització informàtica a les escoles i així escurçar la bretxa digital i generar un accés més universal a aquest tipus de dispositius.

Finalment, cal destacar que ENTI-UB torna a concedir, un any més, el seu reconegut Premi Llegenda a un referent mundial de la indústria tecnològica i del videojoc. A l’edició anterior del Gamelab, l’Escola va concedir aquest guardó al creador de Pac-Man, Toru Iwatani. Al llarg dels anys, ha acabat acumulat un palmarès d’excepció amb noms tan destacats com: Mark Cerny, dissenyador de PS4, Hironobu Skaguchi, creador de la saga Final Fantasy, el japonès Yu Suzuki, autor de Shenmue o el britànic Peter Molyneux, dissenyador de Populous o Fable.