Catalunya, amb Barcelona al capdavant, s’ha convertit en un dels punts de referència de la indústria dels videojocs, tant a nivell de creació com de logística. El sector preveu crear uns 2.000 llocs de feina en els propers tres anys.

Barcelona serà, a partir del mes d’octubre, la seu de la principal fira de videojocs de l’Estat espanyol, la Barcelona Games World (BGW). El certamen, que fins l’any passat se celebrava a Madrid, es converteix en l’última baula que s’ha afegit a la cadena que ha convertit a la capital catalana en un dels hubs més importants de la indústria dels videojocs, al nivell de San Francisco, Tòquio o Londres.

En aquest sentit, l’àrea metropolitana de Barcelona no només acull fires com BGW o Gamelab, també hi ha les seus d’empreses del sector tant importants com King, els creadors de Candy Crush, o Ubisoft i la seva coneguda saga Assasin’s Creed. Això, sense comptar les companyies nascudes aquí com Digital Legends Entretainment, que s’encarrega de videojocs com Battlefield o Dance Fabulous.

Ivan Fernández, fundador de Gamelab, explica que les iniciatives empresarials relacionades amb els videojocs a Catalunya s’han multiplicat des del 2011 i això ha fet que “la marca de la ciutat comenci a associar-se amb el videojoc”. Fernández també destaca que “empreses com Digital Legends o Social Point són referents mundials” i això permet atraure inversió i talent.

Aquesta capacitat d’atracció de les grans empreses, però, també beneficia al sector en general, ja que, tal i com explica Fernández, “els petits estudis són el futur del sector i necessiten un entorn on poder fracassar per aprendre i créixer com a empreses”.

Paral·lelament, Catalunya també s’ha posicionat com a pol d’atracció per a empreses a l’hora de distribuir els seus productes al sud d’Europa: Nintendo instal·larà el seu centre logístic a Vila-rodona, a l’Alt Camp .

Triplicar els treballadors

Les dades que hi ha reflectides al Catàleg d’Empreses de videojocs a Catalunya 2015 mostra un sector que va a l’alça i, de fet, s’espera que es tripliqui el nombre de treballadors en els propers 3 anys. Uns treballadors que, en la seva gran majoria són menors de 40 anys i tenen estudis superiors. A més, cal tenir en compte que són feines majoritàriament ben pagades – la mitjana de sous es troba entre els trenta i quaranta mil euros bruts anuals- i que el 60% dels contractes són indefinits.

L’impuls que ha anat agafant el sector, també ha ajudat a la creació de multitud de graus, postgraus i màsters universitaris dedicats a la creació i desenvolupament de videojocs Aquest creixement no ha passat desapercebut per als polítics catalans. El passat mes de maig, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una iniciativa en suport al sector dels videojocs: tots els grups parlamentaris van estar d’acord en la importància d’un sector que genera llocs de feina de qualitat en diversos àmbits més enllà del seu desenvolupament, com poden ser les feines de creació de guions, de doblatge o de màrqueting.

Seguir avançant per mantenir-se al capdavant

Tot i que Barcelona i la resta del país han aconseguir col·locar-se a l’avantguarda mundial en la creació i desenvolupament de videojocs, al sector són molt conscients que per seguir-hi, cal continuar treballant. L’arribada de fires com la BGW o que Barcelona sigui la seu de la Mobile World Capital i el Mobile World Congress juguen a favor de les empreses catalanes a l’hora d’aconseguir captar talent a l’estranger i de potenciar el que surt de les escoles i facultats catalanes.

En aquest sentit, tant les empreses, com les universitats com l’administració són conscients que cal seguir treballant per millorar i ser capaços d’atraure més el talent i teixir un ecosistema de referència que ajudi a que les start-ups que neixin, puguin fer el salt i posar-se al nivell de les grans empreses que ja operen a Catalunya.

Tal i com explica Ivan Fernández, “ens queda treballar per construir la casa més enllà dels murs”.