Skip to content

L’alumne del grau Arturo Melero crea la música i el so per a Científiks en Joc

L’alumne del grau Arturo Melero crea la música i el so per a Científiks en Joc

Científiks en Joc, és un concurs de disseny de videojocs científics adreçats a escoles de tot Catalunya i organitzat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de Nusos Cooperativa.

Aquest projecte rep cada any propostes de videojocs de les escoles participants sobre una temàtica específica ( com els virus) i des de Nusos posen en contacte les escoles amb assessors científics i amb qui pot fer realitat el joc creat pels nens. En aquest cas, l’ENTI.

 

Arturo Melero, alumne de tercer del grau en Producció de Música i So per a la Indústria de l’Entreteniment, forma part d’un equip de 3 estudiants de l’ENTI ( un alumne de CFGS DAM-VIOD i una alumne del grau CAVJA) que estan fen realitat el videojoc «La Investigació Ultrarara: la Marta amb els virus» imaginat pels nens i nenes de sisè de l’escola Rellinars i amb la col·laboració de la científica Marta Lovera del IRBB.

Divendres 18 de febrer, l’equip al complet va anar a l’escola Rellinars a mostrar l’estat del projecte ( que està complet al 50%) als nens i nenes de l’escola. Van poder veure com funcionarà el joc, les primeres imatges i gràfics dels protagonistes, i es van poder escoltar algunes de les melodies i efectes de so que Melero ha dissenyat pel joc.

A l’acabar, Arturo Melero ens va contestar algunes preguntes.

Com arribes a aquest projecte?

Estan ja a tercer, em sorgeix aquesta oportunitat mentre busco entre les diferents ofertes que tenim per fer les pràctiques. Una de les propostes era sobre composició i disseny de so, que és el que jo personalment estic buscant. Això em dona la possibilitat de treballar en col·laboració amb més gent que és com es treballa en l’àmbit dels videojocs que és on voldria anar.

Per tant el teu objectiu personal seria la producció de so pel camp dels videojocs?

Sí, i aquest projecte és un petit pas per entrar en aquest món i veure ja com es treballa tot i veure fins a quin punt sóc capaç de fer-ho i estar a l’alçada del repte.

Quines dificultats t’has trobat i com has abordat el projecte?

No he trobat massa dificultats. A nivell de música ha sigut fàcil, una de diferent per a cada escenari. En el cas dels sons ha sigut una mica més complicat trobar el so específic que vols per un element en concret del joc, o per exemple com fer les veus en un estil en concret ( estil Animal Crossing) A vegades no veus com pots plasmar-ho del tot, és una mica difícil però tot es pot fer amb una mica de temps i esforç.

El fet que sigui un videojoc dissenyat per nens i per tant també molt enfocat a un públic més infantil, t’ha fet enfocar el disseny de so d’alguna manera especial?

Sí, sobretot tenint en compte que és un joc que l’han dissenyat els propis nens i que està pensat per què puguin veure una mica més del món científic, buscar un element que aporti un to de caricatura, un ambient més infantil, fa que els nens els interessi més i els ajuda a ficar-se a dintre.

Els nens de l’escola Rellinars han fet dibuixos i propostes de com havia de ser el joc. Vas rebre també indicacions o propostes de com havia de sonar o has tingut total llibertat?

No, al final he tingut total llibertat ja que els nens sovint no pensen en la música quan imaginen com serà el joc. Per tant he pogut compondre com he volgut però buscant varietat a tots els temes. Sí que m’hagués agradat – quan vàrem fer la primera visita – preguntar-los sobre els seus gustos musicals i així saber com haurien volgut que fossin les músiques.

T’has inspirat en algun estil concret?

No. Com que és un joc bastant tranquil he buscat un estil relaxat, bastant igual, amb un instrument harmònic que acompanyés tot i desprès una melodia per sobre que no cridés massa l’atenció.

Ara que ja estàs a tercer, i que has complert bona part del grau, què creus que t’ha fet més servei per aquest projecte de tot el que has après a l’ ENTI Sound?

Per aquest projecte en concret sobretot el Disseny de So, com manipular diferents sons, i l’aprendre a gravar sons amb l’assignatura de Tècniques de Gravació, i també els fonaments de composició que et donen a diferents assignatures del grau que sempre et dona una mica de peu cap a on pots tirar, quins estils pots agafar per arribar a l’objectiu musical que tens en ment.

El videojoc d’aquesta edició de Científiks en Joc es presentarà definitivament dintre d’uns mesos. Si teniu ganes de saber més sobre com ho han viscuts els altres dos membres de l’equip, la Miriam Sánchez com a grafista i l’Adrià Sebastià com a programador, podeu llegir-ho al bloc d’ENTI

Més notícies

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!