Skip to content

Les empreses de videojocs a Catalunya i la seva projecció internacional

Les empreses de videojocs a Catalunya i la seva projecció internacional

Tot i que la pandèmia causada pel coronavirus ha posat en risc a les indústries culturals de tot el món, de totes elles, probablement, la que ha estat menys perjudicada ha estat la del videojoc, segons indiquen les dades macroeconòmiques obtingudes el 2020, les quals mostren nous rècords de facturació a escala mundial. És cert que els videojocs formen part d’un sector molt dinàmic que ocupa una posició de lideratge en l’àmbit de l’entreteniment. En aquest context, Catalunya ocupa un lloc destacat, ocupant més del 50% en el conjunt d’Espanya i mostrant una gran projecció mundial. De fet, es tracta d’un dels territoris europeus on més videojocs es produeixen, convertint-se en un destí perfecte per adquirir formació especialitzada i desenvolupar-se com a professional.

Tot i els contratemps causats per la crisi de la Covid-19, les empreses de videojocs catalanes no han deixat de treure jocs al mercat ni d’anunciar nous projectes. Això converteix Catalunya – i especialment Barcelona – en un important focus per a la projecció internacional de la indústria del videojoc. Segons el “Libro Blanco del Desarrollo Español de Videojuegos” de 2020, la indústria catalana va facturar 473 milions d’euros el 2019, una xifra que suposa un creixement del 10,3% respecte a l’any anterior. En aquest panorama, s’ha de destacar la presència de grans estudis com King, Social Point, Ubisoft, Digital Legends, Smilegate o Scopely, que conviuen amb gran quantitat d’estudis més petits. Aquestes empreses donen feina a més de 3.300 professionals.

El principal mercat del videojoc català segueix sent l’internacional, ja que el 78% de les vendes es produeixen fora de l’Estat. En aquest àmbit destaquen dues regions: Europa, que acumula un 30% de les vendes i que és la regió que més ha crescut en el darrer any, i Amèrica del Nord, sumant el 29%.

Tot i que les dades són favorables, encara veiem com un 70% dels estudis admeten la seva preocupació per trobar professionals qualificats dins d’aquest sector, especialment en les àrees de disseny de joc, màrqueting i distribució, programació de lògica de joc, producció i gestió de projectes, programació de tecnologia i art.

 

En poc temps, Barcelona s’ha convertit en un hub per a joves estudis independents del videojoc a Europa, posicionant-se com una de les ciutats més atractives per a les startups del món. Això és, en part, gràcies a la participació activa d’institucions com la Generalitat de Catalunya o l’Institut Català de les Empreses Culturals a través de l’Àrea de Cultura Digital, qui a partir de programes de subvencions i d’internacionalització, a poc a poc han anat teixint un ecosistema d’empreses amb grans esperances de creixement.

A través de l’impuls als projectes empresarials d’estudis joves s’ha promogut un desenvolupament sostenible de la indústria local a Catalunya, facilitant un treball interdisciplinari amb altres sectors i defensant la naturalesa del videojoc, no només com un producte industrial sinó també com a objecte cultural.

En aquest sentit, s’ha de destacar el recent establiment a Barcelona de les filials de grans estudis internacionals com Bandai Namco Mobile, CI Games, IGG Barcelona, Madbox, Outfit7, Paradox, Smilegate, Starbreeze, THQ Nordic, Tilting Point y Zeptolab  amb grans possibilitats de creixement en termes de facturació i ocupació. A ENTI-UB mantenim convenis de pràctiques amb empreses del sector, facilitant la relació dels nostres alumnes amb el mercat laboral i la seva ràpida inserció en aquest sector. Si vols prosperar en el sector del videojoc, no ho dubtis, Barcelona és una de les millors opcions al teu abast. Descobreix-la!

Més notícies

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!