Skip to content

Masterclass de la productora i DJ AWWZ

Els alumnes del Grau de Música i So per a la Indústria de l’Entreteniment han pogut gaudir recentment d’una Masterclass en exclusiva de la productora i DJ AWWZ.

Destacada per ser de les primeres a combinar ritmes urbans amb l’electrònica contemporània, la seva música a acostat a la cultura club el R&B actual, els future beats, el dancehall o els afrobeats. A més, és creadora de la iniciativa BEATSxUS, un projecte pioner a Espanya que busca visibilitzar el paper de la dona en la música, facilitant el seu accés a la producció i la indústria a través de tallers i sessions d’estudi només per a noies i non-binary.

Durant la Masterclass es va analitzar un tema inèdit fet en forma d’un beat molt cru, senzill, pensat per què un raper hi canti a sobre. Com a productora, podria pensar en fer el beat amb l’estructura: vers-vers-tornada-vers-vers però que el raper se senti més còmode fent ver-tornada-pont-vers-tornada. Per tant la seva opció és no deixar la peça molt tancada i esperar a veure què fa el cantant, on posa la veu i com ho rapeja. Desprès es retorna a la peça i s’ajusta amb la dinàmica que ha imprès el cantant.

AWWZ va explicar una mica el seu setup: drumm-pad i un teclat de dos octaves i mitja que és el que més s’ajusta a la seva forma de treballar i estil musical. Li agrada començar amb les bases rítmiques del drumm-pad i samples de bateria, marcar un ritme com un kick i deixar bateries i hi-hats oberts per què no marquin massa al cantant i li donin més llibertat. Els baixos li agraden molt ( els 808 els seus preferits) i aconsella buscar en els bancs de samples el só que es necessita quan no el trobis en els VST.

Una de les tècniques que AWWZ va explicar gairebé com a segell personal són les veus warpejades i samplejades, musicalitzades com un instrument més. Va dir que a cada peça seva sempre n’hi trobarem com a mínim una. Per instrumentalitzar la veu se la carrega tant com pot: efectes, canvis de tempo i pitch, etc. Sempre segons l’estil de la peça.

Sobre els efectes i els programes de producció va explicar que ella és autodidacta i que usa sobretot ABLETON, però que avui en dia gairebé tots els DAW donen bons resultats. Va recomanar que sigui quin sigui el programa que s’esculli, conèixer molt bé les seves opcions i els seus sons, efectes i plugins per defecte. Estalvia molta feina de buscar en bancs i llibreries quan el so que necessites ja el porta el propi programa.

També es va poder escoltar la peça “Dime que quieres saber” feta junt amb Lauren Nine i va analitzar alguns dels trets característics de la producció. Per exemples que no té baixos ( molt a l’estil del que s’està fent ara) i gairebé sense melodia. És un beat complex amb certa varietat d’estils però simple en els elements usats. Els beats més senzills, en la seva opinió, entren de manera més POP al públic general.

Per acabar, AWWZ va respondre preguntes dels alumnes i dels professors. Va explicar que les bateries, els pads, subs i baixos, així com la veu instrumentalitzada són essencials en al seva música, i que tendeix als VST de pianos.

Sobre com construir la personalitat com a DJ o productor la seva resposta va ser fer un pensament profund i sincer sobre la nostra situació. Pensar en nosaltres com artistes, on estem i on volem arribar. Quins són els sons que volem i com els podem obtenir, quines les persones que saben el que volem saber i com arribar a elles, i anar construint una pissarra ( real o metafòrica) de metes i objectius i el camí per anar-los aconseguint.

Com a últim consell va dir que el productor novell, a casa seva i treballant amb l’ordinador, tendeix a pensar que en posar una peça a Spotify ja n’hi ha prou. No és veritat. T’has de rodejar de persones afins musicalment, moure’t pels circuits de la gent que et pot obrir portes i quins interessos comuns podeu compartir. Enviar molts correus i sobretot començar per segells petits que vulguin establir una relació personal amb tu com artista.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!