L’any 2021 acaba de començar i el sector dels videojocs no para de créixer. Es tracta d’un mercat que en breu superarà els 200.000 milions de dòlars i que es troba en constant desenvolupament. El seu caràcter digital fa que evolucioni ràpidament i que es mantingui en constant creixement, generant més de 8.000 llocs de treball a Espanya, fet que, indubtablement contribueix a dinamitzar l’economia.
Està clar que ens trobem davant d’un sector en plena activitat, però, quines seran les principals tendències del sector dels videojocs i serious games en el futur? Continueu llegint si ho voleu descobrir!
La indústria del videojoc és molt dinàmica. Es mou a un ritme accelerat. Per tant, no és pas senzill analitzar el mercat i determinar quines seran les tendències que definiran el futur. Tot i això, podem trobar algunes pistes que ens indiquen que el camí que se seguirà apunta cap a les tecnologies immersives, els videojocs en format online i la categoria d’eSports, entre d’altres.
Les empreses dedicades a la producció de videojocs a Espanya duen a terme diversos projectes a l’any, de les quals un 74% són enfocats al PC, un 54% per dispositius Android, un 54% a Mac i un 51% en videoconsoles PS4 i PS4 PRO. També en destaquen la Nintendo Switch, que se situa gairebé al mateix nivell que els desenvolupaments iOS. A Catalunya, cal destacar el fort lideratge d’Unity com a motor de desenvolupament, utilitzat per empreses i estudis en un 79%.
La revolució digital que estem vivint ens apropa cada dia més a les tecnologies immersives, tant a la vida diària com en l’àmbit de l’entreteniment. Cada cop estem més acostumats a interactuar de forma virtual amb objectes, persones i altres parts del món als que no tindríem accés sense aquestes tecnologies. Aquesta és, precisament, una de les principals tendències del sector dels videojocs i serious games del moment. Tot i això, existeixen alguns factors que fan que no sigui tan popular com podrien ser-ho, com per exemple l’elevat preu dels equips necessaris per al seu desenvolupament.
Una altra de les grans tendències digitals és el videojoc en el núvol, més conegut com a cloud gaming. Un tipus de videojoc que consisteix bàsicament a crear un ampli ventall de títols als quals l’usuari pot accedir en streaming, cosa que els allibera del suport físic i dóna una total independència i llibertat de moviment. Aquest tipus de joc ja existeix a plataformes com PlayStation Now de Sony o GeForce Now de Nvidia. L’usuari que juga online no necessita comprar un equip o consola concret, sinó que pot utilitzar qualsevol dels seus dispositius habituals per fer-ne ús: consoles, ordinadors, tablets, smartphones, etc.
Com a tendències també hem d’esmentar els denominats eSports, basats en competicions entre diversos jugadors interactivament. Aquests poden generar tornejos que animen al públic a seguir-los i participar, ja que poden ser retransmesos en viu com si es tractés d’un partit en directe.
Un dels grans salts que ha donat el sector, ha estat en el camp de l’accessibilitat per a usuaris amb diversitat funcional, desenvolupant un disseny dinàmic a través de models predictius i adaptatius. Això s’aconsegueix gràcies a la utilització de diverses variables com les psicològiques, les sociològiques i les biomètriques, que permeten als videojocs adaptar-se en cada moment a les capacitats de cada jugador. Per exemple, gràcies al disseny dinàmic els videojocs poden detectar el daltonisme en un usuari que confon continuadament alguns colors, substituint-los per altres més accessibles, ajustant la seva dificultat a cada usuari.
La consolidació definitiva dels serious games com a element potenciador és ja una realitat. De què parlem quan diem ‘serious games’? Es tracta de videojocs que tenen com a objectiu oferir formació o coneixements a l’usuari, mitjançant experiències de joc i la pràctica de diverses habilitats, aportant coneixements, a més d’entreteniment.
Cal destacar que la qualitat gràfica dels videojocs també ha augmentat exponencialment gràcies al raytracing, un renderitzat que permet crear imatges hiperrealistes en temps real, donant com a resultat escenes d’una gran qualitat properes a les que podem veure al cinema.
Per últim, cal apuntar també la importància que tindrà el sorgiment del 5G, donat que, gran part dels jugadors troben frustrant trobar-se amb problemes de velocitat quan estan jugant, especialment quan estan competint amb altres jugadors. D’aquí la importància d’obtenir una bona velocitat de connexió que facilita la fluïdesa i evita que hi hagi salts en el desenvolupament del joc.
Actualment, Catalunya lidera la indústria dels videojocs a l’Estat espanyol, aportant el 53% de la facturació anual. Donada la seva importància és essencial conèixer cap a on s’encamina el sector i quines seran les properes tendències que marcaran el creixement d’aquest gran mercat. És per això que ENTI-UB se situa com un centre pioner en la formació de professionals d’aquesta important indústria, oferint una àmplia proposta per formar els professionals del futur. No et quedis enrere i visita la nostra web. I si vols conèixer de ben a prop la nostra oferta formativa, apunta’t a les nostres Jornades de Portes Obertes Online.
JORNADES DE PORTES OBERTES ONLINE