El món digital està en constant moviment, i amb ell l’arribada de nou vocabulari per definir conceptes que fins fa poc ni existien. Això és el que succeeix amb transmèdia, crossmèdia i multiplataforma, tres paraules relacionades amb el món audiovisual i que segur deus haver sentit mil i un cops. Però, sabries diferenciar-les?

En la multiplataforma coneixem una mateixa història però explicada en diferents formats. La forma més fàcil d’exemplificar-ho és amb les franquícies com Harry Potter, El Senyor dels Anells o Els Jocs de la Fam on podem trobar la història explicada en els llibres, les pel·lícules, els audiollibres o els videojocs.

En els productes transmèdia trobem la història a través de diferents formats que tenen sentit de forma independent i que no cal conèixer de forma completa per poder entendre les altres parts de la història. Un exemple senzill seria una biografia d’un pintor, en la que el punt de vista del seu pintor s’explica en una pel·lícula, la visió del seu marxant d’art la trobem en un llibre i la realitat explicada per la seva parella la podem veure en una websèrie.

Per últim els productes crossmèdia reuneixen els elements dels transmèdia però amb la diferència que totes les parts de l’obra sí que són necessàries per a entendre el producte en el seu conjunt.

Si vols conèixer-ne més i submergir-te totalment en l’apassionant món dels projectes digitals el Màster en Producció i Emprenedoria de Continguts Digitals d’ENTI-UB és perfecte per a tu. Aprèn a desenvolupar la  teva creativitat en un entorn digital, amb un equip multidisciplinar i un mètode d’estudi totalment pràctic i enfocat al learning by doing. Uns estudis pels professionals del demà. Informa-te’n!