Skip to content

Radiografia del sector del videojoc a Catalunya

Radiografia del sector del videojoc a Catalunya

La indústria dels videojocs és de naturalesa canviant i la seva evolució és ràpida, per això us volem oferir en aquest article algunes informacions més recents sobre quina és la situació del sector del videojoc a Catalunya, segons dades recents del Libro Blanco del Desarrollo Español de Videojuegos 2020 editat per DEV. Descobreix-la!

La pandèmia causada per la Covid-19 i la consegüent crisis que afecta a tots els països del món ha causat grans pèrdues a molts nivells, tot i això, segons l’Institut Català de les Empreses Culturals el sector del videojoc ha estat una de les indústries que menys pèrdues ha registrat segons les dades macroeconòmiques i de facturació recopilades al llarg del 2020. Aquesta és una gran notícia, sobretot tenint en compte que a Catalunya, l’ecosistema d’empreses de desenvolupament està clarament dividit entre un important nombre de petits i mitjans estudis independents centrats en la creació de jocs per a consola i ordinador, d’una banda, i de l’altra les divisions de grans companyies multinacionals especialitzades en jocs per a mòbils. En ambdós casos, les empreses i els seus treballadors han hagut de fer un important esforç per fer front a les dificultats derivades de la pandèmia. 

¿Quins han estat els principals obstacles amb els quals ens hem trobat? D’una banda, les fires i congressos professionals, un tipus d’esdeveniment clau per als petits i mitjans estudis en desenvolupament, han hagut de cancel·lar les seves edicions presencials i repensar els seus formats. Un altre problema que ha continuat vigent ha estat la poca visibilitat dels títols creats per estudis mitjans o petits en les plataformes de distribució digital de videojocs. Conseguir destacar en aquestes botigues virtuals segueix sent un dels objectius principals de moltes empreses. 

Ara bé, malgrat aquests contratemps, les empreses de videojocs catalanes no han deixat de treure jocs al mercat ni d’anunciar nous projectes. La situació global ha requerit una certa adaptació, però tot i això veiem com Catalunya lidera la indústria del videojoc a Espanya amb un total del 51% de la facturació, i creix un 10% anual. Aquest segueix sent un sector que creix any rere any, i la previsió de la Generalitat de Catalunya és que el 2022 aconsegueixi una facturació de 700 milions d’euros. D’altra banda, l’any 2019, dels 920 milions d’euros facturats pel sector de l’oci electrònic, 473 corresponien a empreses catalanes. 

Actualment, existeixen 121 estudis de desenvolupament registrats treballant en nous projectes i 46 grups de professionals preparant també nous jocs. En total, a Catalunya hi ha més de 3.381 persones treballant en aquesta indústria, suposant el 46% del total del sector a Espanya. Aquestes dades converteixen Catalunya – i especialment Barcelona – en un hub creatiu i d’emprenedoria molt atractiu tant per a empreses com per als professionals. 

Barcelona concentra el 91% de les empreses d’un sector clarament jove, en el que més de la meitat dels estudis tenen menys de cinc anys de vida. A Catalunya es desenvolupen grans videojocs i hi ha estudis que participen en projectes amb un gran pressupost a escala mundial, com per exemple Ubisoft, Candy Crush o Assassin’s Creed. Any rere any, el videojoc català es consolida com el més potent d’Espanya, i des del sector català s’estan intentant incentivar les ajudes econòmiques per a estudis joves. 

Recordem que totes aquestes empreses amb seu a Catalunya es complementen gràcies a la gran oferta formativa del sector. Així, els estudiants relacionats amb el gaming han crescut en paral·lel a l’oferta laboral generada. Això fa que no ens sorprengui que la demanda dels estudis s’hagi vist incrementada en els darrers anys. 

Per aquest motiu, estudiar al sector dels videojocs a Barcelona és una aposta segura de futur. ENTI-UB és una de les millors opcions per obtenir una formació universitària de qualitat en la indústria del videojoc a Catalunya. Vine a conèixer ENTI-UB, el primer pas per accedir a un sector en constant creixement.

Més notícies

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!