Des de fa alguns anys el sector dels videojocs no para de créixer, però aquesta dada no resulta sorprenent, donada la bona evolució del mercat, que va créixer un 18% el 2020 a Espanya. Per conèixer l’evolució i l’èxit d’aquesta indústria, a continuació farem una radiografia del sector dels videojocs a Espanya.
L’any 2020 va ser un any marcat per la pandèmia, però també hi va haver bones notícies. El mercat del videojoc a Espanya va créixer, fent que la despesa en videojocs dels espanyols ascendís fins als 1.747 milions d’euros, un 18% més que en l’exercici anterior. Però no només això, sinó que també va créixer el nombre de jugadors, situant-se al voltant dels 15,9 milions. Aquestes xifres ens revelen com el sector del videojoc a Espanya no s’ha vist tan afectat com altres indústries culturals durant la crisi provocada per la Covid-19.
Segons els estudis realitzats per l’Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) i a partir de diverses fonts dedicades a la investigació de mercats (Game Sales Data, Gametrack, Newzoo), descobrim que el consum de videojocs el 2020 es va veure impulsat pel creixement de les vendes en format digital davant del format físic.
La despesa en videojocs durant el 2020 va ascendir als 957 milions d’euros, representant un 32% de creixement respecte a l’any anterior. Paral·lelament, la facturació també va créixer lleugerament, fins als 790 milions, un 4,8% per sobre. Això va ser, en part, gràcies a l’arribada de les consoles de nova generació PS5, Xbox Series i Nintendo Switch.
Una dada positiva és que el perfil dels jugadors també ha canviat, segons l’informe publicat per l’AEVI, donat que a Espanya hi ha 15,9 milions de persones que juguen, sent 8,6 milions d’homes (un 54,1%) i 7,4 milions de dones (un 45,9%). Aquesta dada revela que el nombre de dones jugadores ha crescut gairebé un 4% respecte a l’any anterior, cosa que equipara Espanya a les dades de països veïns com Alemanya, Regne Unit o França.
D’altra banda, s’ha presentat la nova edició del Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs 2020, i confirma que l’evolució ha estat positiva en línies generals, tot i que segueixen existint alguns problemes habituals que encara estan pendents de resoldre.
El principal element a considerar és que l’evolució és positiva, i no només això sinó que les previsions per 2023 també són favorables, amb una estimació de 1.723 milions d’euros. Tot i això, no podem ignorar la manca d’ajudes, el fet que siguin un nombre reduït d’empreses les que es queden amb la major part dels ingressos o la dificultat de trobar perfils professionals que encaixin amb les necessitats de les empreses.
Tot i que Espanya genera 920 milions d’euros en ingressos, encara queda un llarg camí per arribar a dades com les de França o Alemanya. Pel que fa a la distribució dels estudis pel territori, Catalunya i Madrid compten amb l’agrupació més gran d’estudis actius a Espanya. En total hi ha 415 estudis consolidats, i 290 estan a l’espera, mostrant una evolució molt positiva any rere any.
Pel que fa a la facturació, Catalunya lidera la llista a Espanya amb el 51% aproximadament, degut en gran part a què aquí es troben els estudis més importants. Les vendes digitals encapçalen la llista, mentre que el format físic segueix quedant relegat a un segon pla. L’activitat principal dels estudis a Espanya és el desenvolupament de videojocs, que ocupa un 42% i els serious games s’enfoquen principalment al sector de l’educació, el qual destaca per sobre de la resta amb una gran diferència.
A ENTI-UB ens interessa formar autèntics professionals capaços de dedicar-se al món dels videojocs, per això ens interessen les dades sobre perfils laborals, que mostren que el 48% té menys de 30 anys i el 46% mostra una experiència que va dels 3 als 10 anys en el sector. La programació segueix sent el perfil dominant, seguida per l’art i el disseny.
Encara segueix cridant l’atenció la dificultat de les empreses per trobar un perfil determinat, per això a ENTI-UB oferim una formació de qualitat que prepara als nostres alumnes per enfrontar-se al món laboral i entrar de ple en aquest sector. Com veieu, les oportunitats en aquest sector no paren de créixer. I tu, estàs preparat?