Artistes dins el món dels videojocs, taller de Lourdes Nicolich

Un videojoc és una creació complexa d’elaborar. Per dissenyar-lo calen moltes eines i arts diferents per a que tot el que volem projectar funcioni correctament.

Els artistes som els encarregats de crear tota la part visual i gràfica d’un videojoc: personatges, paisatges, interfícies, HUDS, cinemàtiques, cutscenes, sprites, objectes… Donem vida a les idees, històries i mons que hi ha darrere un videojoc.

Tota producció artística d’un videojoc consta com a mínim de tres fases. Aquestes fases s’han d’organitzar molt bé per a que tot surti com cal: la primera fase consisteix en fer esbossos per començar a definir l’estil del joc i veure, per exemple, la personalitat i aspecte d’un personatge o les sensacions que es transmeten en un escenari.

A continuació es preparen continguts més elaborats per tenir una idea més acurada del que veurem quan estigui el joc acabat. Seria el que acostumem a dir preparar screenshots.

Finalment passem a la preparació del material definitiu que permet la concreció del videojoc. Com us podeu imaginar, no tot surt a la primera, i el nivell de detall que tenen les coses va augmentant a mida que avança el projecte; es fan testings al llarg de tot el desenvolupament per anar comprovant que tot funciona correctament.

El taller que us oferim treballa dos dels aspectes més importants que els artistes de videojocs fem servir: el pintat digital i la composició i jerarquia de continguts.

El material artístic que preparem ha de ser digital per a que després els programadors el puguin integrar en la programació del videojoc. Els ordinadors ens ofereixen software i hardware per poder pintar digitalment i, durant el taller, veurem  aspectes bàsics d’aquest tipus de pintat i com s’integra el material resultant. També veurem la importància de la composició i la jerarquia de continguts per a que els gamers rebin la informació que nosaltres volem i l’entenguin.