La polèmica sobre si els videojocs indueixen a comportaments violents fa temps que està en marxa. Tant a ambients acadèmics com en converses informals, hi ha postures per a tot. Sovint, les pel·lícules d’acció també remeten a la idea que exposar les criatures a segons quins continguts pot influenciar en la seva conducta i el seu aprenentatge.

 

Aquest passat estiu, des de la universitat de Stetson (Florida), el professor Christopher Ferguson publicava un estudi on defensava que “no hi ha evidència que faciliti un consens entre acadèmics pel que fa a si els videojocs o altres mèdia tenen efectes en els nivells de violència comportamental”.  A través de diversos estudis que aporten interpretacions a favor i en contra, el que sí s’evidencia és el clar desacord en les investigacions. 

 

I què té d’especial aquest estudi del professor Ferguson? Per què, entre tants articles que s’han fet sobre la polèmica, el seu destaca? Ens en donen una pista a Materia, mitjà de divulgació científica que col·labora amb el diari El País:

 

La mayoría de los estudios sobre el impacto de la violencia en el cine o los juegos se han realizado en el laboratorio. Se exponía a los participantes a escenas violentas y se observaba sus reacciones. Pero el profesor de psicología de la Universidad Stetson (Estados Unidos), Christopher Ferguson, ha buscado la conexión en la vida real, comparando la evolución de la violencia en los medios con las cifras de crímenes. Y lo ha hecho en dos estudios paralelos, uno para el cine y el otro para los juegos.

(…) En este estudio, publicado en Journal of Communication, Ferguson tuvo más fácil la tarea de catalogar los juegos. Desde 1996, año en el que inicia su análisis, la patronal del sector califica cada título según la violencia o el sexo de su contenido, recomendando su uso por edades. El psicólogo seleccionó los cinco juegos más vendidos de cada año hasta 2011. La calificación para un juego violento va del 1 al 5, así que la cifra máxima anual sería un valor de 25.

El primer resultado es llamativo: de los 16 años analizados, todos salvo cuatro superaron la cifra de 20 sobre un máximo posible de 25. La media del periodo es de 21,4. Es decir, los juegos violentos son los que más gustan. Pero su segundo resultado lo es aún más: las dos últimas décadas son las que, según las estadísticas oficiales, menor violencia juvenil ha habido en Estados Unidos. Así que hay una correlación pero inversa entre la violencia de los juegos y la violencia de los jóvenes.

 

I tal i com es pregunten a Materia, s’acaba el debat? Pel professor Ferguson, segurament no. Però és important veure que, més enllà dels tòpics, hi ha armes per combatre l’associació poc fomentada entre videojocs i violència. Sigui com sigui, és clar que els jocs tenen una influència psicològica. Sobre això en parlava el professor Héctor Fuster, de “Introducció a la psicologia”, parlant de la responsabilitat i l’ètica en el desenvolupament de videojocs. Tenir-ho en compte ens ajudarà a ser millors professionals i a crear jocs més interessants.