Científiks en Joc, és un concurs de disseny de videojocs científics adreçats a escoles de tot Catalunya i organitzat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de Nusos Cooperativa.
Aquest projecte rep cada any propostes de videojocs de les escoles participants sobre una temàtica específica ( com els virus) i des de Nusos posen en contacte les escoles amb assessors científics i amb qui pot fer realitat el joc creat pels nens. En aquest cas, l’ENTI.
La Míriam Sánchez, alumne del grau CAVJA, l’Adrià Sebastià de CFGS DAM-VIOD i l’Arturo Melero del grau de música, són l’equip que estan fen realitat el videojoc «La Investigació Ultrarara: la Marta amb els virus» imaginat pels nens i nenes de sisè de l’escola Rellinars i amb la col·laboració de la científica Marta Lovera del IRBB.
Divendres 18 de febrer, l’equip al complet va anar a l’escola Rellinars a mostrar l’estat del projecte ( que està complet al 50%) als nens i nenes de l’escola. Van poder veure com funcionarà el joc, les primeres imatges i gràfics dels protagonistes fetes per la Míriam, i es van poder escoltar algunes de les melodies i efectes de so que Melero ha dissenyat pel joc.
El Vicent Ortiz, mestre de l’escola Rellinars destaca la gran il·lusió que han tingut els nens i nenes per fer i dissenyar la proposta del joc, i com a tots els ha agradat el que els nostres alumnes els han ensenyat. De fet, cada nova pantalla o imatge que es veia aixecava constants “oooh!” i “aaahh!!” entre els infants. Fins hi tot desprès de la presentació alguns nens els van demanar els seus autògrafs de tant emocionats com estaven.
Desprès de la presentació, vàrem poder parlar amb els alumnes de l’ENTI Míriam Sánchez, de tercer del grau de Creació Artística per a Videojocs i Jocs Aplicats, i Adrià Sebastià, de segon del Cicle Formatiu de Grau Superior en Disseny d’Aplicacions Multiplataforma – Videojocs i Oci Digital, i ens van contestar algunes preguntes.
Com us sorgeix aquesta oportunitat?
MS: A la llista que ens va passar el Richard ( coordinador de pràctiques i del grau CAVJA) sortia aquest projecte per fer els gràfics d’un joc 2D i les animacions. A mi m’interessa bastant el tema de les 2D així que vaig decidir apuntar-me.
AS: Jo em vaig incorporar a l’equip una mica més tard per què necessitaven un altre programador i sí, va ser també a través del Richard i unes pràctiques
Míriam, com has abordat tot el tema gràfic del joc?
MS: Al començament vaig anar una mica atabalada per què no havia fet mai animacions i pensava “uff! què faig ara?” Però desprès me’n vaig sortir i tot va anar més fluid i més bé. I ara tot genial.
T’has basat en tots els dibuixos i esbossos que et van passar els alumnes de l’escola Rellinars?
MS: Sí!! M’he basat en tot el material que ens van passar els nens de l’escola, però per exemple per representar a la Marta Lovera, la científica del joc, o el seu supervisor, els vaig buscar per Google per poder fer un disseny més fidel al que són ells.
L’estil de joc, o sigui el gènere del joc que és una Aventura Gràfica, ja estava decidit o vàreu plantejar-vos altres opcions?
AS: No, el disseny que ens va arribar ja estava orientat al que seria una aventura “point-&-click”. El que sí hem estat dedicant els últims dies és a saber què s’ha de programar a cada trencaclosques.
A nivell de programació com està fet el joc? L’heu programat en C++, en Unity…? Què seria el que t’ha costat més?
AS: Sí, hem usat Unity i C#. El joc té moltes classes o managers, com per exemple la gestió de l’àudio per què hi hagi una bona optimització i el joc no es ralentitzi, etc…
El que més m’ha costat seria fer el “point-&-click” bé. Com que hi ha molts textos i molts punts interactuables hem de tenir una base de classe de programació per objectes interactuable i fer aquesta classe el més perfecte possible per què en derivi tot i sigui més senzill.
Què us ha semblat la reacció dels nens quan han vist la vostra feina?
MS: UUAAHH! Ha sigut increïble!! Molt “uuaauuu!!” No tinc paraules!
Míriam, el què has fet en aquest projecte respon una mica al que tu vols fer en el futur? Dissenys 2D per videojocs o la teva preferència és en altres camps com il·lustració, concept, etc…?
MS: Estic oberta a altres idees però realment sí que m’agradaria dedicar-me al disseny 2D per a videojocs.
I tu Adrià?
AS: Sí, a mi m’ha agradat molt i serà una bona adició al meu portafolis de projectes.
El videojoc d’aquesta edició de Científiks en Joc es presentarà definitivament dintre d’uns mesos. Si teniu ganes de saber més sobre com ho ha viscut l’altre membre de l’equip, el músic Arturo Melero, podeu llegir-ho al bloc d’ENTI Sound